Zowel leraren als leerlingen zijn bezorgd over de start van het nieuwe schooljaar. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de vakbonden AOb (Algemene Onderwijsbond) en Leraren in Actie willen dat het kabinet maatregelen neemt op het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen.
In regio Noord gaan de scholen vanaf 17 augustus weer beginnen en vooralsnog geldt de regel dat de scholen gewoon volledig open kunnen. Voorzitter Nienke Luijckx van het LAKS zei op het NOS Radio 1 Journaal dat scholieren bang zijn straks mensen in hun omgeving te besmetten en dat zij daarom bereid zijn op school mondkapjes te dragen. Ook noemde zij het halveren van klassen als een mogelijke oplossing. Verder dringt zij – net als eerder de VO-raad – aan op onderzoek naar het belang van ventilatie in schoolgebouwen.
‘Serieus nemen’
De bond Leraren in Actie (LIA) hield een peiling onder de leden, die werd ingevuld door 538 leden. Tweederde van de leraren in het primair onderwijs die de enquête invulden, en driekwart van de leden uit het voortgezet onderwijs is tegen de heropening van scholen of heeft twijfels. Zij vinden dat er onvoldoende duidelijkheid is over besmettingsgevaar en dat het veiligheidsprotocol niet haalbaar is voor scholen. In een reactie op deze resultaten zegt LIA dat de regering de zorgen van leraren serieus moet nemen en strak de regie moet nemen ‘met niet mis te verstane protocollen en voorschriften’. De leraren wijzen op de grote discrepantie tussen de recente strenge oproep van de premier aan jongeren om anderhalve meter afstand in acht te blijven nemen, en de heropening van de scholen met volledige klassen. Leraren vragen zich ook af hoe ze moeten omgaan met collega’s en leerlingen die van vakantie terugkomen uit ‘oranje gebieden’, die door het ministerie als risicovol worden aangemerkt, zoals Kroatië en Aruba.