Het kan verstandig zijn geen gebruik te maken van de gratis versie van Zoom. Deze gratis app voor videocontact voldoet namelijk niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), zo meldt een bij VOS/ABB aangesloten schoolbestuur dat zijn zorgen over Zoom graag met andere onderwijsorganisaties deelt.
Zoom is een van de apps die veelvuldig worden gebruikt om in de coronacrisis online overleg of onderwijs op afstand te organiseren. Het schoolbestuur dat bij VOS/ABB over Zoom aan de bel trekt, meldt de volgende probleempunten:
- Meetings kunnen worden opgenomen en gedeeld via een link. Audio en video kunnen worden opgeslagen en verspreid. Er is een transcriptie-optie, zonder dat deelnemers daarvoor toestemming hoeven te geven.
- Hosts/admins krijgen bericht als een deelnemer aan een meeting 30 seconden niet oplet. Er kan dan worden gecheckt wat diegene ondertussen aan het doen is in een ander scherm.
- Als een deelnemer tijdens een meeting een call maakt via hetzelfde apparaat, dan kan de host/admin details van die call bekijken (van video, audio, transcript tot chat) zonder dat de deelnemer dat weet.
- Zoom monitort alle activiteit op computers en verzamelt data over andere programma’s die lopen. Zoom kan ook vastleggen welke schermen en tabbladen iemand open heeft staan. Het is vaag wat Zoom hiermee doet.
- Zoom verzamelt data van gebruikers: naam, fysiek adres, e-mail, telefoonnummer, werkgever, beroep, IP-adres, technische informatie over het gebruikte device, operating system, specificaties van de camera enz.
- Als iemand inlogt via Facebook’, dan verzamelt Zoom informatie van het Facebook-profiel.
- Zoom verzamelt alle Zoom-content van chats, whiteboard, gedeelde documenten, films enz.
- Zoom verzamelt ook persoonlijke data van gebruikers die geen Zoom-account aanmaken.
- Zoom is vaag over de eventuele verkoop van verzamelde persoonlijke data.
- Zoom deelt data met andere partijen voor zakelijke doeleinden.
- Zoom omzeilt de door de gebruiker ingestelde beveiliging van de browser.
Gezien bovenstaande punten, wordt geadviseerd goed na te denken over de wenselijkheid van het gebruik van de gratis versie van Zoom. Er zijn ook zorgen over de betaalde versie van Zoom, omdat gegevens van gebruikers worden opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Deze servers moeten aan andere eisen/wetten voldoen dan servers in Nederland en Europa.
Juridisch onderzoek naar Zoom
Justitie in de Amerikaanse staat New York doet onderzoek naar de digitale veiligheid van Zoom. The New York Times meldt dat hoofdaanklager Laetitia James van Zoom wil weten of en zo ja welke maatregelen het bedrijf heeft genomen om de privacy van de gebruikers te beschermen. Ook wil zij weten hoe Zoom misbruik door hackers voorkomt.
In een brief van James aan Zoom staat dat er zorgen zijn over de trage reactie op mogelijke digitale kwetsbaarheden, waardoor kwaadwillenden toegang zouden kunnen krijgen tot bijvoorbeeld webcams. Er zijn volgens de Amerikaanse krant berichten over hackers die via afstandsonderwijs racistische en antisemitische boodschappen verspreiden.
Reactie Zoom
Zoom-baas Eric S. Yuan zegt in reactie op de zorgen over het weglekken van privacygevoelige gegevens dat hij zich ‘immens verantwoordelijk’ voelt en dat hij er alles aan doet om de problemen te verhelpen.