In Zaanstad wordt dit najaar vanwege het lerarentekort de vierdaagse schoolweek ingevoerd, meldt NH Nieuws.
Volgens de regionale zender zien de stichtingen Zaan Primair en Agora zich genoodzaakt de vierdaagse schoolweek in te voeren, omdat andere maatregelen om de gevolgen van het lerarentekort tegen te gaan onvoldoende soelaas bieden.
In juli sprak bestuursvoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair voor openbaar primair onderwijs al over het idee de vierdaagse schoolweek in te voeren.
‘Het verdelen van de groepen en de directeur voor de klas, hebben we al geprobeerd. Nu overwegen we op sommige scholen een vierdaagse schoolweek in te voeren. Op één school hebben we dat al een paar maanden gedaan. De Onderwijsinspectie is daar niet blij mee, maar die weten ook dat als er geen leraren zijn, alles ophoudt’, aldus Persoon.
De echte oplossing is volgens hem dat er meer mensen in het onderwijs gaan werken.
Vierdaagse schoolweek speelde in 2000 al
Het idee voor de vierdaagse schoolweek is niet nieuw. In 2017 herhaalde voormalig directeur Rob Limper van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) in de Volkskrant zijn pleidooi uit het jaar 2000 om met het schrappen van één schooldag in de week het lerarentekort op te lossen.
Hij riep een kort geding uit 2000 in herinnering dat was bedoeld om op een openbare basisschool in Amsterdam een vierdaagse lesweek in te voeren. Die school kampte destijds met een groot lerarentekort, waardoor leerlingen over andere klassen moesten worden verdeeld. Tientallen keren werden ze naar huis gestuurd.
De rechter gaf de ouders die het kort geding met steun van VOO hadden aangespannen gelijk. ‘Er ligt dus jurisprudentie’, aldus Limper, die benadrukte dat het alleen een noodmaatregel zou mogen zijn.
Gevraagd naar welke lessen zouden kunnen vervallen, antwoordde Limper dat er van gymnastiek en creatieve vakken wel wat af kan.