Scholen moeten leerlingen het Wilhelmus gaan leren. Dat staat volgens het het Algemeen Dagblad in het conceptregeerakkoord.
Dat kinderen op school het Nederlandse volkslied moeten leren, is de uitdrukkelijke wens van het CDA. Het lijkt er dus op dat de christendemocraten hun zin krijgen, mits de huidige onderhandelingen over een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte positief uitpakken.
In maart, voor de Tweede Kamerverkiezingen, zei CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dat het leren van het Wilhelmus onderdeel is van het aanleren van respect voor koning en vaderland. De waarde van het koningshuis is ‘het hoogste wat wij in Nederland hebben’, zo zei hij tegen de NOS. De kinderen zouden het volkslied staand moeten zingen.
Het Wilhelmus zit niet expliciet in de kerndoelen van het onderwijs. Wel wordt het huidige Nederlandse volkslied genoemd bij het onderwerp Willem van Oranje in de Canon van Nederland, maar die is niet verplicht opgenomen in het onderwijscurriculum.
Oranjeverenigingen willen Wilhelmus
De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen pleitte er in 2012, aan de vooravond van de verjaardag van toen nog koningin Beatrix, voor om het leren van het Wilhelmus op scholen te verplichten.
In 2002 kwam de bond ook al met een pleidooi voor het volkslied. Hilarisch was destijds een interview van de regionale Omroep West met de voorzitter van de oranjevereniging in Sassenheim. Het fragment kreeg de Gouden Ezel van het satirische tv-programma Kopspijkers.
Wel Wilhelmus, geen slavernij
Het AD meldt ook dat D66 wilde dat scholen les gaan geven over kolonialisme en slavernij, maar dat dit idee niet in het conceptregeerakkoord staat.