Het wetsvoorstel Planmatige aanpak onderwijshuisvesting heeft elementen in zich die schade kunnen toebrengen aan de onderwijskwaliteit en kansengelijkheid. Dat staat in dit position paper van VOS/ABB.
Veel schoolgebouwen in Nederland zijn verouderd en bij gemeenten en schoolbesturen is te weinig geld om dit probleem op te lossen. Sterker nog: het gat tussen de benodigde hoeveelheid geld en wat er beschikbaar is, groeit de laatste tien jaar alleen maar. Dit resulteert in uitstel van huisvestingsprojecten en de onmogelijkheid om integrale huisvestingsplannen uit te voeren.
Schoolbesturen zullen door de opheffing van het investeringsverbod, zoals dat in het wetsvoorstel staat, andere budgetten (bijvoorbeeld het personele budget) moeten aanspreken om de benodigde investeringen alsnog te kunnen doen. Hierdoor worden schoolbesturen met weinig tot geen extra reserves hiervoor als het ware gestraft. Dit gaat ten koste van de onderwijskwaliteit op bepaalde scholen en werkt daarmee kansengelijkheid tegen.