De Eerste Kamer heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) aangenomen. Deze wet moet vaste contracten aantrekkelijker maken voor werkgevers en meer perspectief en zekerheid bieden aan werknemers. De Wab repareert nadelige effecten en niet behaalde doelen van de Wet werk en zekerheid (Wwz).

De ingangsdatum van de Wab is 1 januari 2020. Dat valt samen met de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Die wet regelt dat mensen die in het openbaar onderwijs werken, onder het reguliere arbeidsrecht komen te vallen.

In de Handreikingen normalisering rechtspositie ambtenaren kunt u lezen welke gevolgen de Wnra heeft. Ook kunt een een factsheet en modelbrief downloaden.

Wijzigingen Wet arbeidsmarkt in balans

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de Wab:

  • De ketenregeling wordt verruimd. Nu kunnen maximaal drie tijdelijke contracten in twee jaar tijd worden geboden met maximale tussenpozen van zes maanden. Dat wordt verruimd naar drie contracten in drie jaar tijd. Op de reguliere ketenregeling zijn in de cao’s verschillende uitzonderingen gemaakt (vervangers uit het primair onderwijs en onbevoegden uit het voortgezet onderwijs).
  • Wat betreft de wettelijke ketenregeling wordt een uitzondering gemaakt voor invalkrachten die een zieke leraar vervangen in het primair onderwijs. Voor deze groep is in de CAO PO 2018-2019 een aparte ketenregeling opgenomen (artikel 3.1 lid 5).
  • De berekening van de transitievergoeding verandert. Om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding hoeft de werknemer niet meer twee jaar in dienst te zijn geweest. Vanaf het begin van het dienstverband bestaat recht op de transitievergoeding. Deze wordt niet meer afgerond op halve dienstjaren, maar bedraagt per gewerkt jaar 1/3 maandsalaris. In tegenstelling tot de huidige regeling wordt de transitievergoeding niet verhoogd vanaf het moment dat arbeidsovereenkomst tien jaar heeft geduurd.
  • De mogelijkheden om tot ontslag over te gaan, worden verruimd. In de huidige wet kan ontslag pas plaatsvinden indien volledig aan de gekozen ontslaggrond(en) wordt voldaan. De WAB voegt een ontslaggrond toe: de cumulatiegrond. Verschillende ontslaggronden kunnen worden gecombineerd. Hierbij kan worden gedacht aan een ontslag wegens disfunctioneren in combinatie met een verstoorde arbeidsverhouding. Wanneer de rechter ontbindt wegens de cumulatiegrond, kan hij naast de transitievergoeding een extra vergoeding toekennen.
  • Werknemers die via een payrollbedrijf werkzaam zijn, hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die bij de werkgever in dienst zijn. Het versoepelde regime waarbij de payrollwerknemer makkelijker kan worden ontslagen en meerdere tijdelijke contracten kan krijgen, wordt afgeschaft. De payrollwerkgever dient zorg te dragen voor een adequate pensioenregeling.
  • Oproepkrachten worden beter beschermd. Een oproepkracht dient minimaal vier dagen van tevoren te worden oproepen. Als de werkgever de oproep intrekt, moet het loon over die oproep alsnog worden uitbetaald. De werkgever dient de oproepkracht jaarlijks in de dertiende maand een contract met een vast aantal uren aan te bieden dat overeenkomt met het gemiddelde aantal uren van de afgelopen twaalf maanden.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: