Het wordt voor scholen onbetaalbaar om een goede aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering te hebben. Bijna alle verzekeraars zeggen bestaande polissen op en weigeren scholen nog te verzekeren. De weinige aanbieders die dat nog wel willen, hanteren hoge premies en eigen-risicobedragen en bovendien versoberde condities. VOS/ABB vindt het onacceptabel dat verzekeraars de scholen op deze manier met de rug tegen de muur zetten.
Volgens de verzekeraars zijn de premies die de scholen betalen onvoldoende om alle gemelde schades te vergoeden. Bovendien zouden de eigen-risicobedragen te laag zijn. VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon meldt dat met name letselschadeclaims ertoe leiden dat verzekeraars structureel meer geld moeten uitkeren dan er aan premies binnenkomt.
Aon ziet dat de meeste letselschades in het primair onderwijs ontstaan door ongelukken op klimrekken en speeltoestellen en tijdens de gymlessen. In het voortgezet onderwijs vormen de hockeylessen een bron van veel letselschade waarvoor scholen aansprakelijk worden gesteld.
VOS/ABB signaleert dat het onderwijs door de verzekeraars ook -indirect- het slachtoffer wordt gemaakt van hun tegenvallende beleggings- en rente-opbrengsten. Bovendien wijzen ze op strenge eisen van De Nederlandsche Bank (DNB) om hogere premies te rekenen.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
VOS/ABB vindt het onacceptabel dat verzekeringsmaatschappijen hun financiële problemen, die dus niet slechts met premie- en eigen-risicobedragen te maken hebben, op de scholen afschuiven. Het onderwijs mag natuurlijk ook niet financieel de dupe worden van strenge eisen die DNB aan de verzekeraars stellen. De scholen kunnen simpelweg niet de hoge premies betalen. Er zijn honderdduizenden euro’s mee gemoeid.
Een onmisbare publieke voorziening als het onderwijs mag niet worden gemangeld tussen de financiële belangen van particuliere bedrijven en hun investeerders. VOS/ABB roept de verzekeraars dan ook op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en het onderwijs te blijven accepteren tegen premies die door de scholen zijn op te brengen.