Ook onderwijsondersteunende diensten kunnen onder voorwaarden zijn vrijgesteld van btw. Daar is een nieuw bericht over gepubliceerd, nadat het ministerie van Financiën had geconstateerd dat eerdere informatie die het ministerie OCW hierover naar buiten had gebracht, niet geheel juist was.
In een recent arrest verruimde de Hoge Raad in bepaalde situaties de mogelijkheid tot toepassing van de btw-vrijstelling voor het verzorgen van onderwijs. Na overleg tussen staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en minister Jet Bussemaker van OCW is duidelijk geworden dat het kabinet de aldus geboden ruimte benut.
Dit is goed nieuws voor onderwijsinstellingen die samen onderwijs verzorgen en nu nog worden geconfronteerd met btw-heffing over een gedeelte van de in samenwerking verrichte werkzaamheden. Het gaat hierbij specifiek over het uitlenen van ondersteunend personeel alsmede over ondersteunende diensten.
Bij onderwijsondersteunende diensten kan gedacht worden aan de werkzaamheden van een roostermaker, facilitaire en huisvestingsdiensten, financiële administratie en ICT-diensten. De verruiming van de onderwijsvrijstelling betekent dat voortaan onderwijsondersteunende diensten onder bepaalde voorwaarden kunnen zijn vrijgesteld van btw:
- De onderwijsondersteunende diensten worden verricht tussen onderwijsinstellingen.
- De onderwijsinstelling verricht in hoofdzaak onderwijs.
- De onderwijsondersteunende diensten moeten qua omvang en inhoud gebruikelijk zijn bij het geven van het specifieke onderwijs waarin de samenwerking plaatsvindt.
Het ministerie van OCW adviseert scholen om ter verkrijging van zekerheid over de vraag of de vrijstelling in een concrete situatie van toepassing is, vooraf in overleg te treden met de Belastingdienst.
Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl