Betogingen voor strengere maatregelen tegen verandering van het klimaat zijn op zich prima, maar leerlingen mogen niet worden verplicht daaraan deel te nemen. Dat stelt het Vlaamse ministerie van Onderwijs.
Er was in Vlaanderen ophef ontstaan toen in maart bekend werd dat er scholen waren die hun leerlingen verplichtten deel te nemen aan de wereldwijde klimaatmars. Een commissie van het Vlaamse ministerie van Onderwijs oordeelt nu dat van verplichte deelname geen sprake meer mag zijn. Wel mogen scholen aan klimaatbetogingen meedoen, maar dat mag geen politieke activiteit zijn en ook niet worden verplicht.
De Vlaamse onderwijsminister Hilde Crevits twittert erover:
Scholen vroegen duidelijkheid over klimaatmanifestaties. Advies gevraagd aan commissie zorgvuldig bestuur. Deelname kan indien gekaderd in pedagogisch project, geen politieke activiteit, verplichte deelname kan niet. Omzendbrief wordt aangepast.
Meer info: https://t.co/sTFNwLwNJg
— Hilde Crevits (@crevits) 7 juni 2019
In Nederland waren geen scholen die hun leerlingen verplichtten om mee te doen aan klimaatbetogingen. Toch was ook hier enige ophef over een selectieve en ogenschijnlijk politiek gekleurde invulling van het demonstratierecht.
Zo kregen leerlingen van het openbare Vossius Gymnasium in Amsterdam van rector Jan van Muilekom toestemming om onder schooltijd te betogen voor strengere klimaatmaatregelen. In een item van het NOS Journaal zei hij echter dat hij die toestemming waarschijnlijk niet zou hebben gegeven voor deelname aan een protest tegen de komst van asielzoekers.
Dit was voor directeur Marco Frijlink van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) aanleiding om te pleiten voor een neutrale opstelling van de scholen. Hij schreef daarover een stuk in de Volkskrant.