De Bredase onderwijs- en inburgeringswethouder Arjen van Drunen (PvdA) is verbaasd over het besluit van het ministerie van OCW om het onderwijs in het Oekraïens af te bouwen. Dat meldt Trouw.
Van Drunen wijst er in de krant op dat het Nederlandse beleid erop is gericht dat Oekraïense vluchtelingen teruggaan als de oorlog in hun land voorbij is. ‘De overheid wil daarom niet dat ze integreren. Maar het ministerie zet nu een streep door dat passende onderwijs. Omdat onderwijs juist wel op integratie afgestemd moet zijn, is de motivering. De linkerhand van de overheid weet niet wat de rechterhand doet.’
De Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych vindt de tijdelijke onderwijsvoorzieningen voor Oekraïense leerlingen perfect. ‘De kinderen houden een binding met ons land. Als ze teruggaan, hebben ze maar weinig gemist. Veel ouders vinden dat ook belangrijk’, zo citeert Trouw hem.
Beschermingsstatus
De krant sprak ook met bestuursvoorzitter Rob Neutelings van Curio, de samenwerkingsstichting waar tijdelijke school voor Oekraïners in Breda onder valt. Hij zegt het vooral vreemd te vinden dat dat de regeling voor de tijdelijke onderwijsvoorziening niet meer samenvalt met de tijdelijke beschermingsstatus van Oekraïners in Nederland. Die status is verlengd tot 4 maart 2025, maar de onderwijsvoorziening houdt na de zomer op. Het is de bedoeling dat Oekraïense leerlingen dan instromen in het reguliere onderwijs.
De PO-Raad vindt het verdwijnen van de tijdelijke onderwijsvoorzieningen voor Oekraïense leerlingen geen probleem. Woordvoerder Merel Doeser van de sectororganisatie wijst er in Trouw op dat niet de scholen, maar de ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen binding houden met hun land van herkomst.
Uitfasering
Aan het einde van dit schooljaar vervalt de Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden. Schoolbesturen die nu nog een tijdelijke onderwijsvoorziening hebben, moeten een plan maken om deze stap voor stap te af te bouwen. Dit plan moet uiterlijk op 1 maart 2024 bij DUO binnen zijn.