In het primair en voortgezet onderwijs zijn dit jaar op grond de wet Meer ruimte voor nieuwe scholen in totaal 40 aanvragen ingediend voor bekostiging. Opvallend is dat er dit keer twee keer zoveel aanvragen zijn ingediend voor bekostiging van een nieuwe middelbare school als vorig jaar, terwijl het aantal aanvragen voor bekostiging van een nieuwe school voor primair onderwijs afnam. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In totaal zijn er 71 initiatieven gemeld bij DUO (pre-registraties). Uiteindelijk werd er voor 40 initiatieven een aanvraag voor bekostiging ingediend. Het gaat om 24 aanvragen in het primair onderwijs en 16 in het voortgezet onderwijs. Vorig jaar waren er in totaal 39 aanvragen, waarvan 31 met betrekking tot het primair onderwijs en 8 met betrekking tot het voortgezet onderwijs.
Als wordt gekeken naar het openbaar onderwijs, dan valt op dat dit keer maar voor vier initiatieven bekostiging is aangevraagd. Dat zijn alle vier initiatieven voor een nieuwe school voor primair onderwijs. In het voortgezet onderwijs heeft geen enkele aanvraag betrekking op het openbaar onderwijs.
Hokjesscholen
De staatssecretaris laat in haar brief ook weten dat goed wordt gekeken wat mogelijke neveneffecten van de wet Meer ruimte voor nieuwe scholen zijn, zoals concurrentie en segregatie. Ook wordt onderzocht wat de gevolgen van deze wet zijn voor de positie van het openbaar onderwijs. Het eindrapport van dit onderzoek wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2026 naar de Tweede Kamer gestuurd.
De wet Meer ruimte voor nieuwe scholen trad op 1 november 2020 in werking. VOS/ABB heeft er herhaaldelijk voor gewaarschuwd dat met deze wet de segregatie in het onderwijs zal toenemen, omdat voortaan in principe iedereen binnen de eigen bubbel een school voor ‘ons soort mensen’ kan beginnen. Voor dit soort initiatieven hanteert VOS/ABB altijd de term ‘hokjesschool’.