De sociale partners in het primair onderwijs kunnen cao-afspraken maken over verlenging van de uitzondering van de ketenbepaling in de Wet werk en zekerheid (WWZ). Daarnaast kunnen zij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen de bestaande uitzonderingsmogelijkheid te verruimen, antwoordt onderwijsminister Arie Slob op Kamervragen van de VVD.
De VVD’ers Rudmer Heerema en Dennis Wiersma hadden de vragen gesteld naar aanleiding van het bericht Te veel leraren ziek, basisschool moet dicht in de Telegraaf. Dit bericht ging over de rooms-katholieke basisschool Moerschans in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. Daar hadden zoveel leraren griep, dat geen les meer kon worden gegeven.
Tijdelijke uitzondering ketenbepaling
Heerema en Wiersma focusten in hun vragen op de huidige mogelijkheid om in de griepgevoelige maanden januari, februari en maart bij tijdelijke contracten voor invalkrachten af te wijken van de ketenbepaling uit de WWZ. Het aantal contracten voor een vervanger is onbeperkt in deze maanden, maar de afzonderlijke contracten moeten wel kortdurend zijn (maximaal 14 dagen). Dit heeft overigens geen betrekking op het openbaar onderwijs, omdat de WWZ daar vooralsnog niet voor geldt.
De mogelijkheid om van de ketenbepaling af te wijken werd door de sociale partners afgesproken in de CAO PO 2016-2017 en geldt nu nog wel, maar niet meer in 2019. De VVD’ers wilden van Slob weten wat scholen kunnen doen om volgend jaar weer te kunnen afwijken van de ketenbepaling. De minister antwoordt dat de PO-Raad en de onderwijsvakbonden daar weer cao-afspraken over kunnen maken. Daarnaast kunnen zij bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een gezamenlijk verzoek indienen om de bestaande uitzonderingsmogelijkheid te verruimen.
Uitzondering ketenbepaling in regeerakkoord
In het regeerakkoord is afgesproken dat in het primair onderwijs tijdelijke contracten voor invalkrachten voor vervanging wegens ziekte uitgezonderd worden van de ketenbepaling. Maar voor deze afspraak moet de wet nog worden gewijzigd. Zolang dat niet is gebeurd, moeten de sociale partners er nog afspraken over maken.
Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl