‘Naïef’, ‘een schoffering’ en ’te kort door de bocht’. Zo reageren diverse onderwijsorganisaties op de uitspraken van Kamerleden dat schoolbesturen geld zouden verspillen. 

Kamerleden van Groen Links, SP, D66 en CDA deden hun uitspraken in aanloop naar een debat vanmiddag met de minister van Onderwijs over het lerarentekort en de werkdruk in het onderwijs. In het debat herhaalden ze hun mening. Intussen reageerden onder anderen de sectororganisatie PO-Raad en de Algemene Onderwijsbond (AOb) op hun websites op de opmerkingen.

‘Doe parlementair onderzoek naar bekostiging’

‘De Tweede Kamer schoffeert het onderwijs met onzin over geld’, aldus de PO-Raad.  ‘Kamerleden schetsen een volstrekt onjuist beeld van het primair onderwijs. Er is maar één probleem en dat is dat de basisbekostiging niet op orde is’. De sectororganisatie vraagt opnieuw om een parlementair onderzoek naar de toereikendheid van de bekostiging.

De AOb vindt het naïef om te denken dat de geldzorgen van het primair onderwijs kunnen worden opgelost binnen de beschikbare middelen. ‘De stofkam gaat ‘m echt niet worden, dat is gerommel in de marge’, aldus de AOb, die er dreigend aan toevoegt dat er op 14 maart gewoon weer wordt gestaakt.

‘Onafhankelijk toezicht komt in gevaar’

De Vereniging van Toezichthouders in Onderwijs en Kinderopvang (VTOI-NVTK) reageerde op de opmerking van SP-Kamerlid Peter Kwint dat het werk van een toezichthouder ook gedaan kan worden door een medezeggenschapsraad. ‘Dit voorstel stuit niet alleen op wettelijke, maar ook morele bezwaren’, aldus de VTOI-NVTK, die erop wijst dat het onafhankelijk toezicht op organisaties hierdoor in groot gevaar zou komen. ‘Dit voorstel doen geen recht aan de feiten en is veel te kort door de bocht.’

Deel dit bericht: