De vaste commissie voor OCW in de Tweede Kamer heeft een lijst met 145 vragen opgesteld over de bezuinigingen van het kabinet op het onderwijs. De Kamer wil van staatssecretaris Mariëlle Paul onder meer horen hoe het zit met de belofte uit het Hoofdlijnenakkoord (HLA) om tijdelijke onderwijssubsidies om te zetten in structurele bekostiging.

In het HLA staat dat er in het onderwijs een einde moet komen aan ‘de wildgroei aan subsidies’ en dat deze moeten worden omgezet in ‘solide structurele financiering’. Uit de OCW-begroting 2025, die op Prinsjesdag is gepubliceerd, blijkt het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB het tegenovergestelde te doen: solide structurele financiering wordt omgezet in tijdelijke subsidies. Daarbovenop wordt fors bezuinigd.

De vaste commissie voor OCW wil nu van de staatsecretaris weten of er überhaupt wel tijdelijke subsidies worden omgezet in structurele financiering. Ook vraagt de commissie aan Paul of zij duidelijk kan maken hoeveel het kabinet bezuinigt op de lumpsum van scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Vormingsonderwijs

Een ander punt dat in de vragen aan bod komt, is het schrappen van de structurele bekostiging van godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (g/hvo) in de openbare scholen. Staatssecretaris Paul brengt deze bezuiniging als het schrappen van een tijdelijke subsidie, terwijl zij behoort te weten dat jaren geleden wettelijk is vastgelegd dat g/hvo structurele bekostiging krijgt. Dit betekent dat het geld voor g/hvo pas kan verdwijnen na een wetswijziging.

De vaste commissie wil van Paul weten of zij beseft dat als de bekostiging van het g/hvo zou verdwijnen, de openbare scholen niet meer aan hun wettelijke verplichting vanuit de van de Wet op het openbaar onderwijs (WPO) kunnen voldoen om gelegenheid te bieden aan g/hvo als ouders dat voor hun kinderen willen.

Tevens wil de commissie van de staatssecretaris weten waarom zij deze wettelijke verplichting aan de openbare scholen op één hoop gooit met de wettelijke burgerschapsopdracht aan alle scholen. In de WPO vallen deze twee verplichtingen namelijk onder verschillende artikelen.

Lees meer…

Deel dit bericht: