Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat pensioenfondsen niet ‘activistisch’ mogen handelen. Dit standpunt volgt op de bekendmaking van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat het in het kader van de aantasting van de biodiversiteit en de klimaatverandering al zijn ‘fossiele’ beleggingen en obligaties heeft verkocht.

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD diende met steun van Henk Vermeer van de BBB en André Flach van de SGP een motie in, waarin staat dat het ‘niet de primaire taak is van fondsen om activistisch of ideëel te beleggen, maar dat bij hun beleggingsbeleid het realiseren van een koopkrachtig pensioen altijd centraal moet staan’. Een ruime meerderheid van met name rechtse partijen is het ermee eens, dat de regering moet verkennen welke mogelijkheden er zijn om toezichthouders hier strenger op te laten toezien.

ABP klaar met ‘fossiel’

Het ABP, dat als grootste pensioenfonds van Nederland onder andere de onderwijspensioenen beheert, meldde onlangs dat het in het eerste kwartaal van dit jaar al zijn ‘fossiele’ aandelen en obligaties heeft verkocht en dat het ook alle beleggingen in termijncontracten in olie en gas van de hand heeft gedaan. Resterende niet-verrekenbare beleggingen gaat het ABP afbouwen naar nul.

Het ABP zegt dat het klimaat en biodiversiteit als belangrijke thema’s beschouwt en dat bedrijven moeten innoveren. ‘Bedrijven die de risico’s van een veranderende wereld goed beheersen, passen bij ABP. Bedrijven waarbij schade aan het klimaat of biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is aan hun bedrijfsactiviteit en waarbij geen perspectief op verbetering is, passen niet bij ABP. Met de producenten van fossiele brandstoffen zijn de gesprekken om te komen tot verbetering onvoldoende effectief gebleken’, aldus het fonds.

Deel dit bericht: