De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel van de SP en GroenLinks over de vrijwillige ouderbijdrage. In dat voorstel staat dat scholen leerlingen niet meer mogen uitsluiten van activiteiten als hun ouders niet hebben betaald.

Voorbeelden van activiteiten waarvan scholen leerlingen niet meer mogen uitsluiten, zijn kerstvieringen en schoolreisjes. Nu is het wettelijk nog zo dat scholen leerlingen daar wel van mogen uitsluiten als hun ouders niet hebben betaald.

Steun VOS/ABB

VOS/ABB vindt het een goede zaak dat het wetsvoorstel van SP’er Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is aangenomen. De vereniging sprak er eerder haar steun voor uit door zich te scharen achter een oproep van Ouders & Onderwijs aan de Tweede Kamer om voor het wetsvoorstel te stemmen. Uiteindelijk deed de Kamer dat, met uitzondering van de fractie van Forum voor Democratie.

Vorig jaar november noemde directeur Hans Teegelbeckers het in een commentaar op deze website onbestaanbaar om leerlingen uit te sluiten. ‘Kinderen mogen nooit worden afgerekend op het onvermogen en ook niet op de eventuele onwil van ouders om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen’, aldus Teegelbeckers toen.

Ouderbijdrage afschaffen

In oktober jongstleden werd bekend dat Stichting SAAM* met 27 algemeen toegankelijke basisscholen in Oss, Uden en Veghel en omgeving volgend schooljaar de ouderbijdrage schrapt. In een brief van het bestuur van SAAM* aan de ouders staat dat in afstemming met de directeuren is geconcludeerd dat ‘wanneer activiteiten wezenlijk zijn voor alle kinderen, we het gewoon onderwijs noemen’.

Dat betekent volgens het bestuur dat ‘wij daarmee ook de verantwoordelijkheid nemen voor de kosten’. Als voorbeelden van activiteiten die voor alle leerlingen wezenlijk zijn, noemt het bestuur schoolreisjes, kamp en een dagje naar het museum.

Deel dit bericht: