De VO-raad is blij met de oproep van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om in het voortgezet onderwijs twee examenperiodes per jaar te organiseren. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW heeft het idee echter direct afgeschoten.
Voorzitter Paul Rosenmöller van de sectororganisatie zegt in Trouw dat de oproep van zijn collega Pieter Hendrikse van het CvTE past bij de wens om de examenperiode te flexibiliseren. ‘Prima dat nu in Pieter Hendrikse een bondgenoot vinden’, aldus Rosenmöller in de krant.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is er eveneens blij mee, zegt LAKS-voorzitter Andrej Josic: ‘Absoluut een goede stap. Iedereen is het erover eens dat het onderwijs meer maatwerk moet bieden.’
In Trouw komt ook Jasper Rijpma aan het woord. Hij is leraar van het jaar en werkt op het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord. Hij denkt dat leerlingen die eerder in het jaar eindexamen doen, de resterende tijd kunnen besteden aan extra vakken of aan voorbereiding op het hoger onderwijs.
Voorzitter Hendrikse van het CvTE denkt aan twee examenperiodens in juni en in november. Leerlingen zouden zelf kunnen kiezen welke examens ze wanneer doen.
Extra examenperiode te veel gedoe
Het plan voor meerdere examenmomenten in het voortgezet onderwijs is niet nieuw. In 2004 maakte toenmalig minister Maria van der Hoeven van OCW bekend dat er op beperkte schaal mee zou worden geëxperimenteerd.
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW maakte in 2009 een einde aan dat experiment, omdat het te veel gedoe opleverde om meer dan één eindexamenperiode te organiseren. Lees de brief waarin Van Bijsterveldt het einde bekendmaakte van het project ‘Meerdere examenmomenten’.
Staatssecretaris Dekker heeft op basis van de eerdere bevindingen direct laten weten dat hij het idee voor een extra examenperiode niet omarmt.