Het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft op aandringen van VOS/ABB openbare basisschool De Roos in Amsterdam van de lijst afgehaald met Nederlandse organisaties die banden zouden hebben met de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen.
Verantwoordelijk journalist Hasan Esen heeft telefonisch aan VOS/ABB laten weten dat obs De Roos inderdaad niet op de lijst had mogen staan. Hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het feit dat dit toch is gebeurd. Anadolu heeft de webpagina over de ‘Gülenlijst’ aangepast.
Bron binnen OCW?
Esen zei aanvankelijk tegen VOS/ABB dat hij zich voor het samenstellen van de lijst had gebaseerd op een bron binnen ‘a Dutch ministry’. Hij wilde niet zeggen welk ministerie dat zou zijn. Op de vraag of het het ministerie van OCW was, antwoordde hij bevestigend noch ontkennend.
Later trok Esen zijn woorden terug, omdat er volgens bij nader inzien sprake zou zijn van een ‘misunderstanding’. De lijst zou volgens hem dus toch niet zijn opgesteld op basis van een bron binnen een Nederlands ministerie. Hij sprak tegen dat hij de lijst al googelend had opgesteld. Op het gerucht dat de bron mogelijk een leerkracht met een Turkse achtergrond op een Nederlandse school zou zijn, wilde hij niet ingaan.
Anadolu wordt gezien als de spreekbuis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maar bij de NOS zei Esen dat hij de lijst niet in opdracht van de Turkse machthebbers heeft opgesteld. De lijst werd maandag door het Turkse staatsbureau gepubliceerd.
Naamsverwarring
Bestuurder Marius Voerman van de stichting Amsterdam-West Binnen de Ring (AWBR), waaronder obs De Roos valt, benadrukte dinsdag naar aanleiding van de lijst tegenover VOS/ABB dat er geen enkele band is met welke organisatie dan ook.
‘Het persbureau heeft de school gemakshalve verward met de gelijknamige school in Zaanstad’, aldus Voerman. In Zaandam is een islamitische basisschool met dezelfde naam die door de Turkse staat in verband wordt gebracht met de Gülenbeweging.
Erdogan versus Gülen
President Erdogan ziet Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten woont, als het brein achter de mislukte staatsgreep in Turkije. Hij beschouwt de Gülenbeweging als een terroristische organisatie. Gülen zelf ontkent elke betrokkenheid bij de mislukte coup.
De Turkse president vindt dat alle Turken, ook in Nederland, geen zaken meer mogen doen met organisaties en instellingen waarvan hij denkt dat ze aan Gülen zijn gelieerd.