De PO-Raad en de onderwijsbonden hebben te lang gewacht met het aanvragen van een algemeen-verbindend-verklaring voor de nieuwe CAO PO. Daardoor is het onduidelijk of ook voor besturen voor bijzonder onderwijs die geen lid zijn van de PO-Raad de ketenbepaling van de Wet werk en zekerheid (WWZ) tijdelijk niet geldt.
WWZ-verkenner Jacques Tichelaar is er verbaasd over dat het zo lang duurt voordat de sociale partners overgaan tot het aanvragen van de algemeen-verbindend-verklaring voor de CAO PO. Hij vindt dat de PO-Raad en de onderwijsbonden hiermee tijd verspillen, zo heeft hij in de Tweede Kamer laten weten.
Als gevolg van het trage handelen van de sociale partners is het nu onduidelijk of besturen voor bijzonder onderwijs die niet bij de PO-Raad zijn aangesloten, gebruik kunnen maken van de tijdelijke mogelijkheid om de ketenbepaling van de WWZ niet toe te passen. Afgesproken is dat die bepaling in januari, februari en maart niet hoeft te gelden, omdat in die maanden altijd de meeste problemen zijn met kortdurende vervangingen. De ketenbepaling blijkt daar in de praktijk grote problemen bij te veroorzaken.
Hoe zit het nu met de ketenbepaling?
De CAO PO is niet automatisch van toepassing op schoolbesturen die niet bij de PO-Raad zijn aangesloten zolang die cao nog niet algemeen verbindend verklaard is. De sectororganisatie stelt daarom dat de tijdelijke afwijking van de ketenbepaling in januari, februari en maart voor niet-leden niet kan gelden. De PO-Raad geeft ook aan dat het langer heeft geduurd dan de bedoeling was om de algemeen-verbindend-verklaring aan te vragen.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de sociale partners snel met de aanvraag voor de algemeen-verbindend-verklaring komen. De PO-Raad meldt dat de aanvraag vrijdag, de dag voor de kerstvakantie, de deur uitgaat. Het gaat echter nog wel zes tot acht weken duren voordat die verklaring wordt afgegeven, waardoor de datum van 1 januari 2017 bij lange na niet wordt gehaald.
Asscher wijst de betreffende schoolbesturen op de mogelijkheid om lid te worden van de PO-Raad, maar ook op het zogenoemde incorperatiebeding. Dat laatste wil zeggen dat schoolbesturen in tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor vervanging opnemen dat de CAO PO wordt gevolgd. Maar daarvoor moet dan wel eerst overleg plaatsvinden tussen individuele schoolbesturen en de vakbonden.
Openbaar onderwijs niet geraakt
De vervangingsproblematiek speelt tot nu toe alleen in het bijzonder onderwijs, omdat daar de WWZ al geldt. Dat is nog niet het geval voor het openbaar onderwijs, doordat de werknemers daar de status van ambtenaar hebben en de WWZ is nog niet op ambtenaren van toepassing is.
Dat gaat op den duur wel veranderen vanwege de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, maar de huidige onduidelijkheid over de status van de ketenbepaling voor schoolbesturen die niet bij de PO-Raad zijn aangesloten, raakt dus niet de besturen voor openbaar onderwijs.