Trouw signaleert dat basisscholen worstelen met de toestroom van kinderen van kennismigranten. In het VOS/ABB-magazine Naar School! trok directeur-bestuurder Frans Cornet van Stichting Amstelwijs er vorig jaar al over aan de bel.
Nederlandse scholen verwachten de komende jaren een forse groei van het aantal kinderen van kennismigranten. ‘Terwijl bedrijven in hoog tempo buitenlandse technici en ICT’ers aannemen, moeten scholen een antwoord vinden op de toestroom van deze leerlingen’, zo meldt Trouw.
Dat kan volgens de krant een hele opgave zijn, omdat deze kinderen geen Nederlands en soms ook geen Engels spreken. Bovendien komen ze gedurende het schooljaar binnen en is het vaak onduidelijk hoelang ze blijven. Het probleem speelt met name voor scholen in Eindhoven, Den Haag en rond Amsterdam.
Groep die buiten alle regelingen valt
Directeur-bestuurder Frans Cornet van Stichting Amstelwijs voor openbaar primair onderwijs vertelde vorig jaar in het VOS/ABB-magazine Naar School! dat kinderen van kennismigranten niet in de huidige onderwijswetgeving passen en nog helemaal niet in beeld zijn bij de politiek. Omdat kennismigranten vaak hoogopgeleid zijn, vallen hun kinderen niet in de gewichtenregeling.
Ze kunnen volgens hem niet naar nieuwkomersklassen, omdat die gericht zijn op vluchtelingenkinderen van wie er velen traumatische ervaringen hebben. ‘Daar passen kinderen van kennismigranten niet tussen. Dit is een groep die buiten alle regelingen valt’, aldus Cornet.
Internationalisering voor passend onderwijs
Hij pleitte er in magazine Naar School! voor om in regio’s met veel kennismigranten het onderwijs te internationaliseren. ‘Daar hebben we steun van de overheid voor nodig. Niet alleen financieel, maar vooral ook door aanpassing van de wetgeving. Er is niet alleen behoefte aan internationaal onderwijs, maar ook aan tussenvormen om al die nieuwe bevolkingsgroepen passend onderwijs te kunnen bieden.’
‘Ik pleit voor toestemming van de Inspectie om in zo’n geval de helft van de lessen in het Engels te mogen geven. Het zou ook mooi zijn als de eindtoets basisonderwijs in het Engels beschikbaar komt. Dan kunnen we deze kinderen het onderwijs bieden dat ze nodig hebben’, zo vertelde de directeur-bestuurder van Stichting Amstelwijs aan magazine Naar School!.
Lees het artikel Toeloop kennismigranten vraagt om aanpassing onderwijs.