Het boerkaverbod in onder andere het onderwijs leidt tot meer islamofobie. Daarom moet dit verbod worden afgeschaft, vindt de Stichting Meld Islamofobie.
Het is een jaar geleden dat het onder andere in het onderwijs het verbod van kracht werd om gezichtsbedekkende kleding te dragen, zoals een boerka of een nikab. De gedachte achter dit verbod is dat het dragen hiervan de communicatie tussen mensen kan belemmeren en ook het veiligheidsgevoel kan aantasten.
Het wettelijke boerkaverbod kwam in 2015 uit de koker van Ronald Plasterk, toen hij nog namens de PvdA minister was in het tweede kabinet-Rutte. De Tweede Kamer stemde er in 2016 in ruime meerderheid mee in. De Eerste Kamer deed dat in 2018. Met ingang van vorig schooljaar is het van kracht, in het onderwijs, de zorg en andere sectoren.
Meer agressie
De Stichting Meld Islamofobie stelt op basis van meldingen uit met name de Randstad dat het verbod niet bijdraagt aan betere communicatie of veiligheid. ‘In de praktijk wordt het vooral als legitimering gebruikt om vrouwen die een gezichtssluier dragen en andere moslimvrouwen uit te sluiten, onheus te bejegenen, te discrimineren en verbaal en fysiek aan te vallen’, zo meldt de stichting.
De Stichting Meld Islamofobie roept via een petitie de Tweede Kamer op tot afschaffing van dit verbod.