Het klopt niet dat er steeds minder geld naar de klassen gaat. Dat zegt financieel expert Ronald Bloemers van VOS/ABB.
Bloemers reageerde in het actualiteitenprogramma EenVandaag op Radio 1 op de stelling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat er steeds minder geld in de klassen terechtkomt. Deze stelling van de vakbond staat in contrast met de constatering van de Onderwijsraad dat de budgetten per kind licht stijgen. Zie daarvoor pagina 48 van het rapport Inzicht in en verantwoording van onderwijsgelden.
Bloemers legt uit dat het schoolbestuur als het ware een zak geld krijgt (lumpsum) en dat verdeelt, zodat er op elke school en in elke klas zo goed mogelijk onderwijs kan worden gegeven. Bepaalde zaken gaan direct per klas, zoals de groepsleerkracht. Andere zaken gaan niet per klas, maar per school of bovenschools. Daarbij kan worden gedacht aan de inzet van orthopedagogen, gedragsdeskundigen, onderwijsassistenten, conciërges en personeelsmedewerkers die voor verschillende scholen werken.
In de verdeling van het geld is dit niet terug te zien in de besteding per klas, maar de individuele leerling en de groepsleerkracht hebben er wel degelijk baat bij, benadrukt Bloemers. De AOb ziet dit al of niet bewust over het hoofd, waardoor de stelling van de vakbond geen stand kan houden. EenVandaag beoordeelt de stelling van de AOb op basis van de beschikbare statistieken en de uitleg van Bloemers dan ook als ‘fictie’.