De situatie waarin vluchtelingenkinderen zich bevinden in Nederland verslechtert, doordat steeds meer van hen in de noodopvang zitten. Ze moeten daar bijvoorbeeld vaak lang wachten op onderwijs, meldt het Kinderrechtencollectief.

Kinderen mogen niet in de noodopvang worden geplaatst, tenzij daar in hun specifieke behoeften wordt voorzien. Hoewel de opvang structureel niet aan de eisen voldoet, zitten er inmiddels toch 5.566 kinderen in de noodopvang. Het Kinderrechtencollectief baseert zich voor dit getal op een monitor die het heeft uitgevoerd.

Asielcrisis

‘Kinderrechten worden in de noodopvang dag in dag uit met voeten getreden, daarom vinden wij dat kinderen onmiddellijk weggehaald moeten worden uit de noodopvang’, zegt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief. ‘Het VN-kinderrechtencomité tikte Nederland al op de vingers voor de slechte situatie van kinderen in de noodopvang. Uit onze nieuwe monitor blijkt dat Nederland echt veel te weinig doet om dat te verbeteren. Sterker nog, de situatie verslechtert voor kinderen nu er met het uitroepen van een asielcrisis wordt geschermd. Als de Spreidingswet wordt ingetrokken, komen er nog meer kinderen in de noodopvang.’

Een van de problemen die het Kinderrechtencollectioef noemt, is dat veel vluchtelingenkinderen die in de noodopvang zitten, lang moeten wachten op onderwijs. In de wet staat dat een kind binnen drie maanden naar school moet kunnen, maar in de praktijk blijkt dat die termijn vaak wordt overschreden. Bovendien moeten kinderen in de noodopvang vaak verhuizen en is er in de noodopvang een gebrek aan privacy, veiligheid en gezondheidszorg.

Reactie Faber

Verantwoordelijk PVV-minister Marjolein Faber laat bij monde van een woordvoerder in een reactie aan het AD weten de situatie ‘heel onwenselijk’ en ‘schrijnend’ te vinden. ‘Dat is zeker als het om kinderen gaat heel onwenselijk. Maar de realiteit is ook dat we met de druk zoals die nu op de opvang zit, de situatie voor deze kinderen al een hele tijd onvoldoende verbeterd krijgen.’ De ‘enige echte manier’ om weer ruimte te creëren in de asielketen, is volgens Faber ‘de instroom verlagen’.

Lees meer…

Deel dit bericht: