Van de 214.000 mensen die in de periode maart-november van dit jaar een aanvraag hebben ingediend voor een STAP-budget, werkt 7% in het onderwijs. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van onderwijsminister Dennis Wiersma en zijn collega Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Bijna een kwart van de aanvragers (23%) is werkzaam in de sector zorg en welzijn, 15% werkt in de zakelijke dienstverlening en 10% in de handel. Het onderwijs staat met 7% tussen de sectoren ICT (8%) en industrie (6%). In hun brief vermelden Wiersma en Van Gennip ook dat 44% van de STAP-subsidieaanvragers een vast contract en 20% een tijdelijk contract heeft. Zzp’ers zijn goed voor 15%, werkzoekenden voor 12% en studenten voor 3%. Van 6% is de arbeidsmarktpositie niet bekend.
Loopbaanontwikkeling
STAP staat voor Stimulans van de Arbeidsmarktpositie. De STAP-subsidie is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden. Het is mogelijk maximaal 1.000 euro te krijgen voor het volgen van een opleiding, training of cursus die in het teken staat van loopbaanontwikkeling. Deze subsidie is in de plaats gekomen van de mogelijkheid om opleidingskosten van de belasting af te trekken.