Het kabinet gaat er met de voorgestelde Wet vrij en veilig onderwijs voor zorgen dat de veiligheid op scholen wordt geborgd. Dat meldt staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW in antwoord op Kamervragen, ondanks het feit dat de Raad van State weinig in het wetsvoorstel ziet.
De vragen waren afkomstig van Tweede Kamerlid Nico Uppelschoten van de PVV en volgden op het Trouw-artikel Nederlandse klas scoort wereldwijd slecht op discipline. Hierin komt de Vlaamse hoogleraar pedagogiek Orhan Ağirdağ aan het woord over een internationaal Pisa-onderzoek, waaruit blijkt dat het in het voortgezet onderwijs in Nederland slecht gesteld is met de klassikale discipline.
De staatssecretaris benadrukt in haar antwoorden dat een gezond en veilig pedagogisch klimaat essentieel is om tot goed leren te komen. ‘Daarom werkt dit kabinet samen met het onderwijsveld aan het Herstelplan kwaliteit funderend onderwijs. In het plan wordt met drie pijlers ingezet op een integrale aanpak om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren: het borgen van voldoende en kwalitatief goed onderwijspersoneel, het verbeteren van de onderwijskwaliteit en de resultaten op lezen, schrijven en rekenen en het verbeteren van de school als een vertrouwde en veilige leeromgeving voor leerlingen én personeel.’
Wetsvoorstel
Ook meldt zij dat het kabinet met de voorgestelde Wet vrij en veilig onderwijs scholen wil verplichten de veiligheid van leerlingen en personeel te monitoren, incidenten te registreren, een interne en externe vertrouwenspersoon aan te wijzen en jaarlijks het veiligheidsbeleid te evalueren. Dit gaat er volgens voor zorgen dat de veiligheid op scholen wordt geborgd.
De Raad van State (RvS) liet onlangs in dit advies weinig heel van het wetsvoorstel. De voorgestelde wet zal volgens de RvS vooral veel meer papierwerk met zich meebrengen. De maatregelen die het kabinet voorstelt, gaan volgens de raad vooral over ‘administreren, monitoren, melden en controleren’. Daarom adviseert de RvS het wetsvoorstel niet in zijn huidige vorm in te dienen bij de Tweede Kamer.
VOS/ABB heeft in 2023 bij de internetconsultatie al aangegeven dat de voorgestelde wet vooral meer verplichtingen en hogere regeldruk voor scholen en schoolbesturen met zich mee zou brengen, zonder dat duidelijk is waarom die verplichtingen nodig zijn. Ook wees VOS/ABB erop dat verschillende voorgestelde verplichtingen al vanuit het strafrecht kunnen worden opgevolgd.