Demissionair onderwijsminister Arie Slob zegt geen aanwijzingen te hebben dat educatieve uitgevers op verzoek van bepaalde scholen verplichte onderwijsdoelen weglaten uit schoolboeken. Dat meldt hij in antwoord op Kamervragen van de VVD.
De vragen van Tweede Kamerlid Mariëlle Paul volgden op een artikel in NRC. De krant meldde vorige maand dat educatieve uitgevers censuur zouden toepassen om met name reformatorische basisscholen als klant te behouden.
Auteurs en illustratoren van lesmateriaal zouden opdracht krijgen om ‘wereldse’ zaken als kermis, carnaval, make-up en tatoeages te vermijden. ‘Ook zijn regenbooggezinnen, sporten op zondag en vrouwelijke predikanten bij uitgeverijen soms taboe. De evolutieleer is eveneens dikwijls een verboden onderwerp’, zo staat in het artikel van NRC.
Vrijheid van onderwijs
Slob antwoordt dat uitgevers wel rekening houden met de wensen van hun afnemers, maar er zijn hem ‘geen voorbeelden bekend van richtlijnen om bepaalde onderwerpen, zoals de evolutieleer, niet aan de orde te laten komen’.
Verder meldt hij dat de rijksoverheid vanwege de vrijheid van onderwijs ‘zeer terughoudend’ moet zijn ’ten aanzien van de inhoud, de keuze en het gebruik van leermiddelen’. De minister zegt dat hij scholen wel kan aanspreken als zij ‘bepaalde verplichte inhouden’ niet aan bod laten komen.
Een woordvoerder van het ministerie van OCW zei in NRC al dat de minister niet gaat over de inhoud van leermiddelen.