‘Een sober en inzichtelijk kerncurriculum kan helpen de aantrekkelijkheid van het onderwijs te versterken’, zegt onderwijsminister Arie Slob in De Groene Amsterdammer.

Het weekblad sprak met Slob over de aanstaande curriculumherziening (curriculum.nu). Daarvoor hebben negen ontwikkelteams van leraren en schoolleiders onlangs conceptvoorstellen gepubliceerd. Die staan in het teken van het onderwijs van de toekomst. De conceptvoorstellen vormen de basis voor een herziening van de kerndoelen voor het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

Lerarentekort

In het gesprek met de minister komt onder andere het lerarentekort aan bod. Slob spreekt in dit kader relativerende woorden: ‘Er zijn ook krimpregio’s waar juist een overaanbod is. Dat laatste geldt ook voor bepaalde vakken. Een tekort is overigens een steeds terugkerend verschijnsel. In een hoogconjunctuur, zoals nu, ontstaan er altijd tekorten in de publieke sector. Wel komt daar nu de vergrijzing bij, waardoor veel docenten met pensioen gaan.’

Hij voegt daaraan toe dat het kabinet extra geld heeft uitgetrokken ‘om te kunnen investeren in het verminderen van de werkdruk’. Ook noemt hij de verhoging van de lerarensalarissen in het primair onderwijs. ‘Er zijn inderdaad nog steeds wensen voor een salarisverhoging in het onderwijs, dan gaat het over de wens de salarissen in het primair en secundair onderwijs gelijk te trekken. Dat mag men vragen. Maar dit kabinet heeft daar geen geld voor beschikbaar gesteld’, aldus Slob.

Uit de loopgraven!

Hij zegt te hopen dat in het kader van de curriculumherziening ‘iedereen uit de loopgraven komt, juist vanwege het belang van de onderwijsdoelen’. Hier noemt hij het belangrijk dat er een ‘sober en inzichtelijk kerncurriculum’ komt, omdat daarmee volgens hem de ‘aantrekkelijkheid van het onderwijs’ kan worden versterkt.

Lees meer…

Deel dit bericht: