Het is een slechte ontwikkeling dat uitzendbureaus het lerarentekort aangrijpen om hun tarieven te verhogen. Dat vindt onderwijsminister Arie Slob.
Slob reageert op Kamervragen van SP’er Peter Kwint. Die wilde van de minister weten hoe hij denkt over de ontwikkeling dat ‘scholen in zee gaan met dure uitzendbureaus en bemiddelingsbureaus om leraren te werven, waardoor tonnen aan onderwijsgeld terecht komen bij dit soort commerciële bedrijven’.
De minister vindt dit geen goede ontwikkeling, maar hij benadrukt in zijn antwoorden dat scholen en hun besturen wel voor de taak staan om voldoende personeel voor de klassen te krijgen om het onderwijs vorm te geven.
‘Door de schaarste op de arbeidsmarkt zien we dat het in het primair onderwijs (…) lastig is om voldoende leraren te vinden. Hoewel scholen en besturen vaak heel creatief zijn (…), lukt het echter niet altijd om een oplossing te vinden binnen hun eigen personeelsformatie. In die situaties kan een beroep worden gedaan op uitzend- en bemiddelingsbureaus’, aldus Slob.
Hij voegt hieraan toe dat het inschakelen van uitzendbureaus voor het inhuren van leraren op zich niet nieuw is. Ook laat hij aan Kwint weten dat de CAO PO hier ruimte voor biedt ‘in gevallen van vervanging wegens ziekte of buitengewoon verlof, activiteiten van tijdelijke aard en bij onvoorziene omstandigheden’.
Slob laat echter ook weten dat hij het een slechte ontwikkeling vindt dat uitzendbureaus het lerarentekort aangrijpen om hun tarieven te verhogen.