Verplicht schoolzwemmen keert niet terug, omdat basisscholen het al druk genoeg hebben met het verbeteren van de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Bovendien is het te duur. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mede namens zijn collega Mariëlle Paul van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.
De staatssecretaris zegt het belang van goed toegankelijk zwemonderwijs in te zien, zeker gezien het feit dat steeds minder kinderen een zwemdiploma behalen, maar verplicht schoolzwemmen wordt niet heringevoerd. Hij baseert die keuze op het onderzoek Schoolslag in perspectief, dat in opdracht van de ministeries van VWS en OCW is uitgevoerd.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat herinvoering van verplicht schoolzwemmen een te grote belasting voor het onderwijs zou zijn. ‘Immers, scholen moeten zich kunnen focussen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen, zoals ook is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma . Daarnaast wordt op dit moment het curriculum voor het primair onderwijs herzien. Het is belangrijk om dat proces volledig en zorgvuldig te doorlopen en scholen daar de ruimte voor te geven’, aldus Karremans.
Hij wijst er ook op dat herinvoering van verplicht schoolzwemmen te duur zou zijn. De rijksbegroting zou het volgens Karremans niet toelaten.