Rector Albert Wijnsma van de openbare middelbare school Academie Tien in Utrecht denkt dat het dragen van een schooluniform kan bijdragen aan een gemeenschapsgevoel en kansengelijkheid. Het plan roept veel weerstand op, meldt het AD.

‘Ik zou dat graag op onze school invoeren. Je kunt roepen dat je iets aan kansenongelijkheid wilt doen of er daadwerkelijk iets aan doen. Een uniform dragen maakt iedereen gelijk en zorgt voor een gemeenschapsgevoel: je bent ergens een onderdeel van’, zo citeert het AD hem.

Wijnsma heeft zijn idee ook toegelicht in de Nieuws BV op Radio 1. Daar zei hij dat met name in de grootstedelijke context steeds meer leerlingen schuilgaan in de anonimiteit en worden beoordeeld op hun uiterlijk, terwijl ze geen idee hebben waartoe ze behoren. Een schooluniform kan dat volgens hem doorbreken en ontmoeting bevorderen.

Het AD meldt dat scholengroep NUOVO, waar Academie Tien onderdeel van is, serieus nadenkt over de mogelijkheid een schooluniform in te voeren.

Weerstand

De krant meldt ook dat het plan grote weerstand oproept. ‘Het is een topschool, maar dit… als ik had geweten dat dit de gedachte was, had onze zoon nu op het Amadeus Lyceum of Leidsche Rijn College gezeten. Hier doen we niet aan mee’, zo tekent de krant op uit de mond van een moeder. Het AD laat ook een vader van een leerling aan het woord: ‘Individuen in een harnas stoppen ten faveure van de groep is gewoon geen goed idee, punt.’

Onderzoeker pedagogiek Tessa Kaufman van de Universiteit Utrecht zegt in het AD dat zij betwijfelt of een schooluniform kansengelijkheid kan bevorderen. ‘Of iemand uit een rijk of arm gezin komt, is niet alleen te zien aan kleding, maar ook aan hobby’s of vakanties. Het idee dat iedereen dus letterlijk gelijk is als ze allemaal hetzelfde dragen, is dus naïef gedacht’, aldus Kaufman. Het strookt volgens haar ook niet met de kernwaarde ‘vrijheid’.

Uitgelachen

Drie vriendinnen die op Academie Tien zitten, zeggen in het AD dat ze op hun sportclub zijn uitgelachen om het idee van hun rector om een schooluniform in te voeren. ‘Echt niemand in onze klassen zit hierop te wachten.’

In het AD staan geen positieve reacties op het idee.

Deel dit bericht: