De technische staat van de schoolgebouwen is over het algemeen goed, maar met name bij de renovatie en verduurzaming van gebouwen moet het beter. Dat vindt onderwijsminister Arie Slob.
‘Door de bank genomen zijn scholen bovengemiddeld tevreden over hun gebouwen’, zo staat in een brief van Slob aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het verschijnen van de Monitor onderwijshuisvesting 2017. De tevredenheid heeft met name betrekking op uiterlijk, uitstraling en fysieke veiligheid.
Maar er zijn ook kritiekpunten, zo signaleert de minister op basis van de monitor. Dan gaat het vooral over het binnenmilieu. ‘Op het vlak van temperatuurregeling, luchtkwaliteit en luchtverversing is verbetering gewenst’, aldus Slob. Dat geldt ook voor het energiezuiniger maken van gebouwen. Over de inval van daglicht, zonwering en de kwaliteit van kunstlicht zijn de gebruikers wel tevreden.
Verdeling verantwoordelijkheden
De minister signaleert op basis van de monitor ook dat de verdeling van verantwoordelijkheden tussen gemeente en schoolbesturen op het gebied van onderwijshuisvesting ‘over het algemeen helder zijn belegd’.
‘Wel geven veel besturen aan dat er in hun gemeente geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over renovatie, dat zich op het snijvlak tussen nieuwbouw en grootschalig onderhoud bevindt’, zo staat in de brief van Slob.