Scholen moeten ouders helpen hun kinderen veilig wegwijs te maken in de digitale wereld. Dat zegt general manager Martijn van Lom van de Benelux-afdeling van het Russische internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky.
Kaspersky liet bureau Qrius onderzoek doen naar de eerste stappen van kinderen in de digitale wereld. Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat ruim de helft van de jonge kinderen in Nederland gemiddeld een uur per dag op het internet zit. Van hen is ruim 70 procent op een of andere manier gebonden aan spelregels van hun ouders.
Ervaringen in digitale wereld
Terwijl 52 procent van de kinderen aangeeft dat ze voldoende uitleg krijgen van hun ouders, zegt 40 procent niet goed te begrijpen hoe het internet werkt en wat het allemaal te bieden heeft. Van de ouders geeft 84 procent aan dat hun kind geen vervelende ervaringen op internet heeft gehad. van de kinderen vertelt 11 procent wel eens iets te hebben meegemaakt dat ze echt vervelend vonden. Dat varieert van een eng filmpje, een pesterij of vreemde mensen die rare dingen vragen om te doen.
Twee op de drie opvoeders melden dat de kans bestaat dat hun kind nare ervaringen opdoet in de digitale wereld. Ouders maken zich vooral zorgen over het moment dat ze zelf geen toezicht meer kunnen houden op het digitale mediagedrag van hun kinderen. Zo ziet 68 procent risico’s als hun kind ouder wordt. Daarbij is hun hoop gevestigd op begeleiding van school.
Hulp van scholen
General manager Van Lom van Kaspersky Lab Benelux: ‘Het is goed dat ouders zich bewust zijn van de internetrisico’s die hun kinderen lopen en dat het merendeel daar adequate maatregelen voor neemt. Tegelijkertijd moeten we ouders beter helpen om hun zorgen te verminderen. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs moet daarvoor de juiste instrumenten aandragen.’