Scholen voor voortgezet onderwijs mogen geen gsm-jammers gebruiken om spieken met de mobiele telefoon tegen te gaan. Het Agentschap Telecom gaat daarop toezien, omdat deze apparatuur ook het alarmnummer 1-1-2 kan blokkeren, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Spieken met de mobiele telefoon is een probleem waar steeds meer scholen mee worstelen, erkent het Agentschap Telecom. ‘Een aantal daarvan heeft een illegale oplossing bedacht, het inzetten van een jammer.’ Zo’n apparaatje zorgt ervoor dat alle mobiele signalen worden geblokkeerd. Hierdoor kunnen leerlingen tijdens hun examens hun antwoord niet opzoeken op internet of antwoorden aan elkaar appen of sms’en.
‘Nadeel is dat de werking van de jammer verder gaat, en dat in de hele school om zelfs daarbuiten niet mobiel gebeld kan worden. Hierdoor is ook het alarmnummer 1-1-2 niet bereikbaar. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, niet alleen op school maar ook in de directe omgeving.’ Bovendien kunnen mobiele data of navigatie worden verstoord, wat volgens het agentschap economische schade en soms ook veiligheidsrisico’s kan veroorzaken.
Het Agentschap Telecom gaat tijdens de examenperiode extra controleren of scholen het mobiele verkeer niet blokkeren. ‘Voor scholen die een alternatief zoeken om digitaal spieken tijdens de examens te voorkomen: laat de leerlingen hun mobiele telefoon en smartwatches inleveren’, aldus het agentschap.
De centrale examens in het voortgezet onderwijs beginnen op 11 mei.