Scholen in Nederland hebben niet de mogelijkheid om kinderen zonder vaccinatie te weigeren. Deze kwestie is weer actueel nu er kinderdagverblijven zijn die kinderen weigeren als die niet zijn ingeënt tegen de mazelen.
De kwestie speelde eerder ook al. In 2015 bijvoorbeeld, toen in Duitsland scholen kinderen niet meer toelieten als die niet waren ingeënt. Een rechtbank in Berlijn bepaalde destijds dat het weren van niet-gevaccineerde leerlingen onder de in Duitsland wettelijk toegestane veiligheidsmaatregelen valt die scholen mogen nemen.
In de Duitse hoofdstad heerste in het najaar van 2014 een mazelenepidemie. Eén kind overleed aan die ziekte. Aanvankelijk werden vooral asielzoekers uit Servië, Bosnië en andere Balkanlanden door de epidemie getroffen. Later raakten ook veel andere niet-ingeënte Berlijners besmet.
Vaccinatiegraad neemt af
De vraag of niet-ingeënte kinderen mogen worden geweigerd, is nu ook in Nederland weer actueel, omdat blijkt dat de vaccinatiegraad afneemt. Het antwoord op de vraag is ‘nee’, aldus de Onderwijsjuristen van VOS/ABB, omdat ons land geen wettelijke veiligheidsmaatregel kent, zoals die in Duitsland wel bestaat. Scholen in Nederland mogen niet-ingeënte leerlingen dus niet weigeren.
Het is natuurlijk voor elke school in Nederland wel mogelijk om er bij de ouders op aan te dringen een ziek kind niet naar school te laten gaan. Dat is in het belang van het herstel van het kind zelf en ter voorkoming van besmetting van andere leerlingen. De Onderwijsjuristen gaan ervan uit dat alle scholen hier zelf beleid op hebben.
Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl