Discriminatie, openlijke achterstelling en onderadvisering. Dat en meer ervaren ouders en leerlingen met een migratieachtergrond en/of van kleur in het Amsterdamse basis- en voortgezet onderwijs. Dit blijkt uit een onderzoek naar wat Amsterdamse ouders en leerlingen vertellen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam en het ministerie van OCW.

De onderzoekers wilden van ouders met een migratieachtergrond en ouders van kleur en hun kinderen horen hoe zij tegen het basis- en voortgezet onderwijs in Amsterdam aankijken. Zij noemen de resultaten van hun onderzoek schokkend. ‘Bijna een derde van de moeders en kinderen heeft gehuild tijdens het gesprek met ons, velen hebben zelfs hevig gehuild. Zij huilden vanwege verdriet en ook vanwege woede. Zij huilden vanwege de mislukte samenwerking met leerkrachten, directies en soms ook bestuurders van basis- en middelbare scholen. Zij huilden omdat zij ook na een lange strijd hun kind hadden zien afglijden. Hun levensgeluk was hierdoor ernstig beschadigd.’

De ouders en leerlingen met wie de onderzoekers hebben gesproken, vertelden verhalen over openlijke achterstelling en discriminatie, ernstige conflicten met leerkrachten en de schoolleiding en onderadvisering op basis van onderschatting van de kwaliteiten van leerlingen met een migratieachtergrond en/of van kleur. Verder gaat het over slechte onderwijskwaliteit en slechte begeleiding van leerlingen met leerproblemen.

Vreselijke ervaringen

‘Deze rapportage gaat niet over cijfers, over hoe vaak deze schokkende gebeurtenissen in het Amsterdamse basis- en voortgezet onderwijs voorkomen. Deze verhalen vertellen ons zo precies mogelijk over deze vreselijke ervaringen in het onderwijs. De verhalen laten ons zien wat de mechanismen van achterstelling en discriminatie zijn. En wat daarvan de gevolgen voor ouders en leerlingen zijn’, zo staat in het onderzoeksrapport.

Het is de bedoeling dat deze verhalen worden voorgelegd aan een burgerberaad, dat met een aanpak en oplossingen voor het geschetste onrecht kan komen.

Lees meer…

Deel dit bericht: