Vanaf vandaag worden de scholen voorzien van corona-zelftesten. Hiermee kunnen eventuele coronabesmettingen snel worden ontdekt en uitbraken voorkomen.
Binnen twee weken zullen alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs een voorraad van deze sneltesten in huis hebben. Daarna worden elke week nieuwe sets met testen bij de scholen afgeleverd. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftesten tot aan de zomervakantie.
Preventief inzetten
Het is de bedoeling dat de scholen deze sneltesten preventief inzetten voor het onderwijspersoneel en het personeel van de kinderopvang als die in hetzelfde gebouw zit. Personeelsleden in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs zonder klachten kunnen de test twee keer per week zelf thuis uitvoeren. Dit is relatief eenvoudig, doordat deze testen minder diep de neus ingaan dan de reguliere coronatesten in de GGD-teststraten. Het testen gebeurt altijd op vrijwillige basis.
In het voortgezet onderwijs worden de testen ook risicogericht ingezet voor leerlingen en onderwijspersoneel op het moment dat er een besmetting op school bekend is. De zelftesten zijn dan voor leerlingen en leraren die wel afstand hebben gehouden tot de besmette persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde ruimte hebben gezeten.
Wat er moet gebeuren na een positieve testuitslag, is eerder uitvoerig toegelicht in de onderstaande brieven die het Ministerie van onderwijs eerder aan alle schoolbesturen en scholen heeft gestuurd.