De Raad van State (RvS) vreest dat de Wet vrij en veilig onderwijs veel meer papierwerk met zich mee zal brengen. De voorgestelde maatregelen gaan volgens de raad vooral over ‘administreren, monitoren, melden en controleren’. Daarom adviseert de RvS het wetsvoorstel niet in zijn huidige vorm in te dienen bij de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW heeft volgens de RvS onvoldoende gemotiveerd hoe de voorgestelde wet de schoolcultuur veiliger kan maken. ‘Duidelijk is wel dat de voorgestelde maatregelen averechtse effecten kunnen hebben, de vrijheid van inrichting beperken en leiden tot lastenverzwaring en overlap met Arbowetgeving’, zo meldt de RvS.
Het wetsvoorstel regelt uitbreiding van de veiligheidsmonitor tot alle leerlingen en het onderwijspersoneel, een uitbreiding van de meld-, overleg- en aangifteplicht bij seksuele misdrijven, een registratie- en meldplicht voor veiligheidsincidenten, het verplichten van vertrouwenspersonen, een herziening van het klachtenstelsel en een jaarlijkse evaluatieplicht van het veiligheidsbeleid.
VOS/ABB heeft in 2023 bij de internetconsultatie al aangegeven dat de voorgestelde wet vooral meer verplichtingen en hogere regeldruk voor scholen en schoolbesturen met zich mee zou brengen, zonder dat duidelijk is waarom die verplichtingen nodig zijn. Ook wees VOS/ABB erop dat verschillende voorgestelde verplichtingen al vanuit het strafrecht kunnen worden opgevolgd.