In het schooljaar 2022-2023 loopt het primair onderwijs ruim 7% van de personele bekostiging mis. Dat hangt samen met de vereenvoudiging van de bekostiging. Op Nu.nl en BNR Nieuwsradio legt financieel adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB uit dat het gaat om 500 miljoen euro.
Schoolbesturen krijgen nu nog per schooljaar een bedrag voor personeelskosten. In de eerste vijf maanden (augustus-december) gaat het in verhouding om iets minder geld, in de laatste zeven maanden (januari-juli) om iets meer. Hier is voor gekozen om aan het einde van het schooljaar het vakantiegeld te kunnen betalen.
Op 1 januari 2023 verandert dit. De financiering van het primair onderwijs gaat dan over van schooljaar naar kalenderjaar. Vanaf die datum krijgen scholen iedere maand van het jaar evenveel geld.
Dit levert volgend schooljaar een probleem op. In de eerste vijf maanden van 2022-2023 krijgen scholen nog steeds een wat kleiner gedeelte van het gehele bedrag. Maar dit tekort wordt in de laatste zeven maanden van dat schooljaar, wanneer de bekostiging is vereenvoudigd, niet meer goedgemaakt. Zo ontstaat een gat van 500 miljoen.
VOS/ABB gaat de nieuwe onderwijsminister Dennis Wiersma benaderen om dit financiële gat te repareren.
Lees het nieuwsartikel op Nu.nl of luister naar het gesprek met Ronald Bloemers op BNR Nieuwsradio.
OCW: ‘Onzin!’
Het ministerie van OCW noemt het ‘onzin’ dat er een door de vereenvoudiging van de bekostiging een financieel gat van 500 miljoen euro ontstaat, zo blijkt uit een reactie aan persbureau ANP. Het bedrag dat scholen in de eerste maanden van 2023 krijgen is inderdaad lager, erkent OCW, ‘maar in de latere maanden van het jaar is het bedrag dat ze ontvangen juist weer hoger dan het jaar ervoor’. Dat laatste is bezijden de waarheid, zo blijkt uit een grondige analyse van Ronald Bloemers van VOS/ABB.
Let op: vreemd genoeg is de reactie van het ministerie van OCW aan het ANP na publicatie uit het bericht van het persbureau verdwenen.