Als het praktijkonderwijs onder de aanstaande rechtstreekse bekostiging duurder wordt, zullen alle reguliere schoolsoorten in het voortgezet onderwijs daaraan moeten meebetalen. Dat meldt staatssecretaris Mariëlle Paul in een brief aan de Tweede Kamer.
Nu krijgen de scholen voor praktijkonderwijs de basisbekostiging rechtstreeks van het Rijk en het ondersteuningsdeel via DUO uit de budgetten voor lichte ondersteuning van de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs. Dit verandert met de rechtstreekse bekostiging van het praktijkonderwijs. Dan wordt het ondersteuningsdeel niet meer betaald uit de budgetten van de samenwerkingsverbanden. De scholen voor praktijkonderwijs ontvangen dit dan – net als de basisbekostiging – rechtstreeks van het Rijk.
Staatssecretaris Paul benadrukt dat de hoogte van het ondersteuningsdeel per leerling niet mag dalen bij een eventuele stijging van de leerlingaantallen in het praktijkonderwijs. Tegelijkertijd meldt zij dat het praktijkonderwijs in dat geval niet hoeft te rekenen op extra geld. Dit betekent volgens haar dat als het praktijkonderwijs duurder wordt als gevolg van een toenemend aantal leerlingen, de dekking van die extra kosten uit de basisbekostiging van alle reguliere schoolsoorten in het voortgezet onderwijs moet komen. Paul wil hiermee voorkomen dat leerlingen vanwege uitsluitend financiële redenen naar het praktijkonderwijs worden doorverwezen in plaats van naar het voortgezet speciaal onderwijs of leerwegondersteunend onderwijs.
De komende tijd werkt de staatssecretaris verder aan het wetstraject om rechtstreekse bekostiging van het praktijkonderwijs mogelijk te maken. Het streven is dat de wet op 1 januari 2027 in werking treedt.