Onderwijsminister Arie Slob maakt binnenkort duidelijk of de landelijke toelatingscriteria van het praktijkonderwijs blijven bestaan. Dat blijkt uit antwoorden van hem op vragen van Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66.
Van Meenen wilde van Slob weten of hij het ondersteunt ‘dat het praktijkonderwijs een geheel eigen taak en functie heeft binnen het onderwijsaanbod doordat ze kwetsbare jongeren leiden naar de arbeidsmarkt’. Hij vroeg ook of de minister bereid is de landelijke toelatingscriteria voor praktijkonderwijs te handhaven, zoals de Sectorraad Praktijkonderwijs graag wil.
Slob gaat in zijn antwoorden in op de doelgroep van het praktijkonderwijs, die volgens hem nu anders is dan bij de invoering van deze vorm van onderwijs. ‘Het grootste deel van de leerlingen wordt nog altijd toegeleid naar de arbeidsmarkt, maar ruim 40 procent stroomt door naar een vervolgopleiding in het mbo en behaalt daar een diploma.’
Vanwege die ontwikkeling wordt met het praktijkonderwijs gesproken ‘over een toekomstbestendig onderwijsaanbod voor deze kwetsbare jongeren’, aldus Slob. Centraal staat daarbij de vraag ‘hoe hen het meest adequaat te bedienen’.
De vraag over het al of niet handhaven van de landelijke toelatingscriteria hangt daarmee samen. Slob zegt Van Meenen toe de Tweede Kamer daar op korte termijn nader over te informeren.
Praktijkonderwijs in magazine Naar School!
Het hoofdartikel in het decembernummer van magazine Naar School! gaat over het praktijkonderwijs en de wens van de Sectorraad Praktijkonderwijs om de landelijke toelatingscriteria te handhaven. Als die criteria zouden worden losgelaten, ontstaat de situatie dat het praktijkonderwijs meer leerlingen met gedragsproblemen uit het cluster 4 van het speciaal onderwijs moet toelaten.
U kunt het artikel online lezen: