‘Populisme is het directe gevolg van tekortschietend onderwijs.’ Dat zegt Andreas Schleiger in De Groene Amsterdammer. Hij is directeur Educatie en Vaardigheden bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Het artikel in De Groene Amsterdammer waarin Schleiger aan het woord komt, gaat over een OESO-onderzoek dat hij leidt naar de ontwikkeling van emotionele en sociale vaardigheden bij de jeugd. Die vaardigheden leggen volgens hem steeds meer gewicht in de schaal nu feitenkennis aan belang inboet doordat alles op internet is te vinden.
De OESO vindt dat goed onderwijs niet meer zonder educatie in sociale en emotionele vaardigheden kan. Die vaardigheden zijn noodzakelijk, zo is de gedachte, omdat het in de huidige samenleving van essentieel belang is om met elkaar samen te werken. Ook is het noodzakelijk om de kinderen van nu te leren hoe zij zich aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen.
Veranderende maatschappij
Over de continu veranderende maatschappij en het onvermogen van sommige mensen om zich daaraan aan te passen, merkt Schleiger op dat dit een algemeen menselijke eigenschap is. Het onderwijs moet daar volgens hem op inspelen.
‘Het voornaamste dat het onderwijs moet doen, is mensen een betrouwbaar kompas meegeven, zodat ze hun eigen weg kunnen vinden. Als je geen vloer hebt om op te staan, bouw je een muur om je heen. Dat is een natuurlijk menselijk instinct. Dat zien we nu. Mensen kunnen de nieuwe wereld niet navigeren en ze voelen geen grond onder de voeten. Populisme is het directe gevolg van tekortschietend onderwijs’, aldus Schleiger.
Lees het artikel in De Groene Amsterdammer