Het is goed dat de PO-Raad zich steeds steviger verzet tegen de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), omdat die grote problemen veroorzaakt in het bijzonder onderwijs. Tijdens de cao-onderhandelingen eerder dit jaar was het echter nog nodig om de sectororganisatie ervan te overtuigen dat de WWZ niet van toepassing mocht worden verklaard op het openbaar onderwijs.
Het was in maart dat de PO-Raad door een aantal van zijn leden uit het openbaar onderwijs moest worden gecorrigeerd. Als dat verzet er niet was gekomen, zou de sectororganisatie in de cao-onderhandelingen het openbaar onderwijs doodleuk hebben overgeleverd aan de WWZ. De openbare scholen zouden dan dezelfde problemen met tijdelijke vervangingen hebben gehad als de bijzondere scholen die nu hebben.
WWZ niet voor ambtenaren
De leden die de PO-Raad corrigeerden, vormden de Initiatiefgroep Openbaar Onderwijs. Zij schreven een brief waarin ze benadrukten dat de wetgever er bewust voor had gekozen de WWZ nog niet door te voeren voor ambtenaren, dus ook niet voor de werknemers in het openbaar onderwijs. VOS/ABB stelde op hun verzoek een notitie op over de WWZ in relatie tot het openbaar onderwijs.
De actie van de initiatiefgroep leidde ertoe dat in de nieuwe CAO PO werd opgenomen dat openbare schoolbesturen er vrijwillig voor mocht kiezen om al te gaan werken volgens de WWZ, maar dat deze omstreden wet niet automatisch ook voor de openbare scholen zou gaan gelden. Voor zover ik weet heeft nog geen enkel openbaar schoolbestuur vrijwillig de WWZ omarmd. Dat is niet meer dan logisch, lijkt mij, omdat iedereen al zag aankomen dat die wet voor grote problemen zou zorgen.
Steun voor verzet WWZ
Of de WWZ ook in het openbaar onderwijs grote problemen gaat veroorzaken, is afhankelijk van het verzet van de PO-Raad. Natuurlijke noem ik hier ook de christelijke profielorganisatie Verus, die een WWZ-meldpunt heeft. VOS/ABB steunt dit verzet, want de werknemers in het openbaar onderwijs zullen als gevolg van de onlangs door de Eerste Kamer aangenomen Wet normalisering rechtspositie ambtenaren dezelfde status krijgen als werknemers in het bijzonder onderwijs. Als de WWZ voor het onderwijs onverkort van kracht blijft, ontstaan waarschijnlijk vanaf 2018 ook in het openbaar onderwijs grote vervangingsproblemen.
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB