Voor de komende jaren wordt een stijging van de tekorten in het primair onderwijs verwacht, onder andere door een toenemend aantal leerlingen en doordat veel schoolleiders en leraren met pensioen gaan. In het voortgezet onderwijs zullen de tekorten bij bepaalde vakken blijven toenemen. Dat meldt het ministerie van OCW op basis van de Trendrapportage Arbeidsmarkt Leraren.

Het tekort aan leraren in het primair onderwijs bedraagt dit jaar 8,1% oftewel 7700 fte. Dat is weliswaar ruim 2000 minder dan vorig jaar (9,7%, 9800 fte), maar die afname is een tijdelijk effect van het Nationaal Programma Onderwijs. Nu het NPO is gestopt, nemen veel scholen afscheid van de extra medewerkers die dankzij de tijdelijke NPO-gelden aan het werk konden. Er is onvoldoende structureel geld om deze mensen te behouden voor het onderwijs. In het voortgezet onderwijs is het tekort met 5,1% (3800 fte) licht gedaald. Daar stijgen naar verwachting de komende jaren de tekorten vooral bij vakken als wiskunde, Duits en Nederlands.

Alles uit de kast

OCW zegt dat het alles uit de kast trekt in de strijd tegen de personeelstekorten in het onderwijs. Het ministerie noemt daarbij het aantrekken van zij-instromers, regionale samenwerking tussen schoolbesturen, het verleiden van leraren om meer uren te gaan werken en inzetten op strategisch personeelsbeleid. Verder begint er binnenkort een landelijke campagne rond werken in het onderwijs.

Lees meer…

Deel dit bericht: