Voor de start van het schooljaar 2019-2020 wordt in het primair onderwijs een personeelstekort verwacht van 1383 leraren. Aan het begin van het nu aflopende schooljaar bedroeg het geschatte tekort 1262 leraren. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er 318 schoolleiders worden gezocht. De meeste bestuurders geven echter aan dat ze geen vacatures hebben voor schoolleiders die direct na de zomervakantie moeten zijn vervuld. Het aantal openstaande vacatures voor onderwijsondersteunend personeel bedraagt 408.
Alle vacatures vervullen?
Het aandeel bestuurders dat verwacht aan het begin van het schooljaar alle vacatures te hebben vervuld, is toegenomen. Van hen verwacht 42 procent direct na zomervakantie geen vacatures meer te hebben; vorig jaar was dat 33 procent.
Bestuurders proberen het lerarentekort tegen te gaan door parttimers te vragen meer uren te gaan werken. Andere manieren om de nood te lenigen zijn het inzetten van LIO-stagiairs en het aannemen van onderwijsassistenten.
Besturen kunnen gemiddeld genomen 0,77 vacatures voor de vaste of tijdelijke formatie van leraren niet vervullen. Voor vervanging is dat 0,64 vacatures.
Kwaliteit onder druk
De meeste bestuurders geven aan dat het lerarentekort ervoor zorgt dat de kwaliteit van het onderwijs onder druk komt te staan. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze geen of te weinig personeel kunnen vrijmaken voor professionaliseringsactiviteiten. Ook geven ze aan dat ze groepen moeten samenvoegen of onbevoegde leraren inzetten.
DUO Onderwijsonderzoek voerde het onderzoek naar de personeelstekorten uit in opdracht van de PO-Raad. Er werkten ruim 300 bestuurders aan mee.
Lees meer…