Voor het handelend deel van het onderwijsontwikkelingsperspectief (OPP) moet overeenstemming zijn bereikt met de ouders. Dat staat na advies van de Raad van State in een voorgestelde wetswijziging.
Voordat de Wet passend onderwijs van kracht was, stelde de school een handelingsplan op voor een leerling met speciale onderwijsbehoeften. Dat handelingsplan moest door de ouders worden goedgekeurd voordat het kon worden uitgevoerd. De ouders hadden dus instemmingsrecht.
Met de invoering van passend onderwijs kwam het onderwijsontwikkelingsperspectief (OPP). Voor het handelen deel van het OPP (de uitvoering) is geen toestemming meer nodig van de ouders. In de Tweede Kamer werd dit bezwaarlijk gevonden.
Om (deels) aan de bezwaren tegemoet te komen, is er nu voor gekozen om voor het handelend deel van het OPP ‘versterkt’ op overeenstemming gericht overleg te laten plaatsvinden met de ouders. Zij krijgen niet, zoals in de oude situatie, instemmingsrecht, maar er moet wel met de ouders overeenstemming worden bereikt.
Op deze manier behoudt de school autonome beslissingsbevoegdheid zonder dat de ouders buitenspel worden gezet.
Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl