De actiegroep Boze Ouders heeft bij de Inspectie van het Onderwijs een collectieve klacht ingediend over passend onderwijs.  

De klacht gaat over het niet goed functioneren van passend onderwijs. Daardoor zitten volgens de actiegroep meer dan 13.000 kinderen zonder onderwijs thuis. ‘Het werkelijk aantal is niet bekend, omdat kinderen soms gedeeltelijk naar school gaan, of geregistreerd zijn als ziek’, zo meldt Boze Ouders op Facebook.

Zorgplicht

Volgens de klagers worden de meldingen van ouders over passend onderwijs nergens geregistreerd. Ook wordt volgens hen niet bijgehouden welke scholen niet voldoen aan de wettelijke zorgplicht. ‘Niemand spreekt de verantwoordelijke school hierop aan. De onderwijsinspectie controleert niet op het naleven van de zorgplicht. Noch handhaaft zij wanneer een school de zorgplicht mijdt of schendt.’

De actiegroep stelt dat ouders nergens terecht kunnen. ‘Mede daardoor durven ouders zich vaak niet in het openbaar uit te spreken over hun situatie, terwijl de gevolgen groot zijn. Veelal zijn zij genoodzaakt te stoppen met werken in verband met de extra zorg, de vele bureaucratische afspraken die zij hebben met scholen en vaak ook Jeugdzorg. In de praktijk staan ouders rechteloos tegenover de machtige schoolbesturen.’

Geschillencommissie

Woordvoerder Daan Jansen van de Inspectie van het Onderwijs laat in Trouw weten dat ouders naar de Geschillencommissie Passend Onderwijs kunnen. Ook benadrukt hij dat elke school verplicht is een klachtenprocedure te hebben.

Hij erkent dat de inspectie tot 1 november jongstleden niet controleerde op de zorgplicht die scholen hebben, maar hij meldt ook dat dit nu wel gebeurt. ‘Het beeld dat is ontstaan heeft ons ertoe bewogen om er een tandje bij te zetten’, aldus Jansen.

Deel dit bericht: