Ouders die voor bijzonder onderwijs kiezen, doen dat uit angst. Ze zijn bang dat hun kind in de openbare school wordt uitgesloten, vooral als het een meisje is, omdat ze een hoofddoekje of een rok draagt. Dat stelt televisiemaker Karim Amghar.
Amghar heeft voor de NTR de tv-serie Geloof in het onderwijs gemaakt. Deze serie gaat over de vrijheid van onderwijs volgens artikel 23 van de Grondwet en motieven van ouders om te kiezen voor onderwijs op religieuze grondslag.
Trouw vertelt op basis van de tv-serie dat Amghar voor zijn dochter bewust koos voor de openbare school en dat hij eraan begon te twijfelen of hij daar wel goed aan had gedaan toen hij van haar signalen kreeg dat zij zich daar vanwege haar huidskleur door andere kinderen uitgesloten voelde.
Hij concludeert mede op basis van zijn eigen ervaring dat ouders voor een school op religieuze grondslag kiezen, omdat zij bang zijn dat hun kind op de openbare school zal worden uitgesloten, zeker als het een meisje is. ‘Omdat ze een rok draagt bijvoorbeeld. Of een hoofddoek.’
Gepest vanwege hoofddoek
Amghar: ‘We spraken met een meisje dat soms wel een hoofddoek draagt en soms niet. Op de openbare school werd ze gepest vanwege die hoofddoek, en als ze die niet droeg, pestten de islamitische jongens haar omdat haar vader zwart is. Ze kreeg niet alleen maar anti-islamuitspraken naar haar hoofd, maar ook racistische taal. Dat meisje raakte helemaal in de war. Op de islamitische school waar ze nu zit, gaat het heel goed.’ Dat komt volgens Amghar niet doordat het op haar nieuwe school om de islam gaat, maar doordat ze daar helemaal zichzelf mag zijn.
Ideaal: alle scholen openbaar
De angst voor uitsluiting is volgens Amghar ook de reden waarom witte scholen wit blijven en zwarte scholen zwart, ongeacht religie of levensbeschouwing. Hij zegt daarin te worden bevestigd tijdens lezingen die hij geeft door het hele land. ‘Van stad tot platteland: Ik kom overal en ik zie altijd hetzelfde: de school neemt de kleur aan van de sociale omgeving van de ouders. School is een verlengstuk geworden van het milieu thuis. Dat is veilig.’
In de ideale wereld van Amghar zijn alle scholen openbaar en hebben ze ‘ontiegelijk goed inclusief onderwijs’, waarin kinderen leren over alle geloven en ruimte krijgen zich extra te verdiepen in hun eigen religie en identiteit.
Op 20 maart 2023 is Amghar de keynotespreker op het symposium Het verhaal van de openbare school. Met dit symposium trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen 2023 af.
De televisieserie Geloof in het onderwijs is te zien van 12 t/m 16 december, 17.15 uur NPO 2.