In Groot-Brittannië worden scholen gebeld door criminelen die zich voordoen als ambtenaren van het ministerie van Onderwijs en ransomware (kwaadaardige software) verspreiden. Ze vragen om persoonlijke gegevens van de schooldirecteur of controller. Het is niet bekend of ook scholen in Nederland zijn benaderd.
Op de antifraudewebsite van de Britse politie wordt gewaarschuwd dat criminelen om persoonlijke e-mailadressen en mobiele telefoonnummers vragen van de directeur of de controller om zogenaamd een bestand met gevoelige informatie te kunnen versturen. In werkelijkheid gaat het om een bestand met ransomware.
Wie dit bestand opent, krijgt kwaadaardige software binnen die de computer of de mobiele telefoon op slot zet. In de Britse situatie moet er 8000 pond losgeld worden betaald om de systemen te laten ontgrendelen.
Fraudehelpdesk
Als u wordt gebeld door iemand die zegt namens het ministerie van Onderwijs of een andere organisatie te spreken en u vraagt om persoonlijke e-mailadressen of telefoonnummers, doet u er buitengewoon verstandig aan deze gegevens niet te verstrekken. U kunt verdachte situaties altijd melden aan de nationale Fraudehelpdesk.
Datalekken als gevolg van onder andere het importeren van ransomware zijn een steeds vaker voorkomend probleem, ook in het onderwijs. Volgens VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon is de schade die in Nederland door datalekken wordt veroorzaakt groter dan de totale schade door branden.