VOS/ABB roept het RIVM in een brief namens alle besturenorganisaties op om onderzoek te doen naar rubberen tegels. Dit naar aanleiding van berichten dat de rubbertegels dezelfde grondstof bevatten als het omstreden rubbergranulaat in kunstgrasvelden.
Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zei gisteren bij BNR Radio dat de rubbertegels die vaak onder speeltoestellen liggen – ook op schoolpleinen – vrijwel zeker gemaakt zijn van gebruikte autobanden, net als het rubbergranulaat uit het kunstgras. Over het kunstgras ontstond ophef nadat in tv-programma Zembla werd gezegd dat het rubbergranulaat kankerverwekkend zou zijn. Volgens Zembla hebben relatief veel jonge voetballertjes, met name keepers, de laatste jaren kanker gekregen.
Kamervragen
Nu ook rubbertegels worden genoemd als risicovol, hebben de PvdA-Kamerleden Yasemin Cegerek en Tjeerd van Dekken aangekondigd Kamervragen te stellen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij willen dat het nader onderzoek van de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) naar het rubbergranulaat zo snel mogelijk wordt afgerond.
Namens alle besturenorganisaties
VOS/ABB vraagt het RIVM nadrukkelijk om in dit onderzoek de rubberen tegels mee te nemen. Directeur Ritske van der Veen heeft direct een brief verstuurd, mede namens het Profiel Beraad waarin de besturenorganisaties van alle denominaties vertegenwoordigd zijn. Intussen adviseert hij de leden alert te blijven, maar niet overhaast te handelen. De tegels liggen er al tientallen jaren en ook toxicoloog Van den Berg weet niet of de tegels écht gevaarlijk zijn. ‘Ik weet ook niet op het stoplicht nu op rood, oranje of groen staat, en dat is een onwenselijke situatie’, zei hij bij BNR. Toch is het is verstandig om kapotte rubbertegels te verwijderen.