Kenniscentrum Rutgers dringt erop aan dat scholen worden verplicht les te geven over online shaming als onderdeel van mediawijsheid. Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt ook dat dit moet gebeuren, en het liefst zo snel mogelijk. Dat meldt het onderzoeksjournalistieke programma Pointer van KRO-NCRV.
Uit onderzoek van Pointer en DUO Onderwijsonderzoek & Advies blijkt dat het ongewenst digitaal verspreiden van naaktbeelden van leerlingen een probleem is in zowel het primair als voortgezet onderwijs. Een kwart van de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool komt volgens dit onderzoek al in aanraking met ongewenste naaktfoto’s of -filmpjes, via bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram of TikTok. In het voortgezet onderwijs geven negen op de tien zorgcoördinatoren aan dat dit op hun school speelt.
Interim-directeur Paulien van Haastrecht van kennis- en onderzoekscentrum voor seksualiteit Rutgers zegt tegen Pointer dat onderwijsvernieuwingen met daarin aandacht voor mediawijsheid en online shaming al jaren op de plank liggen te wachten. ‘Het proces lijkt behoorlijk stil te liggen, wij wachten met ongeduld op verbetering’, aldus Van Haastrecht. Minister Slob vindt dat scholen zo snel mogelijk wettelijk moeten worden verplicht om mediawijsheid aan de orde te stellen, als onderdeel van de vernieuwing van het curriculum, zo meldt Pointer.